Mat & Dryck

Under sina tusen år som Japans huvudstad var staden också kök för de högsta ledarna i landet. Idag är Kyoto hem för traditionell japansk mat och är du matfantast har du hittat paradiset.

Exempel på typiska japanska rätter:

Kyo kaiseki

En rätt som är gjord på så sätt att ingrediensernas smaker framhävs. Traditionellt sett är kyo kaiseki vegetarisk, men idag används också kött i rätten. Det används säsongens färska råvaror och måltiden presenteras på ett mycket vackert och artistiskt sätt. Ofta utsmyckas rätten med saker från naturen, t.ex. löv och blommor.

Sushi

Den antagligen mest kända rätten från Japan. Sushi är gjord av små riskuddar blandat med vinäger, ett tunt sträck med wasabi (pepparrotpasta) och oftast rå fisk. Men det är också vanligt att fisken ersätts av t.ex. musslor, bläckfisk eller grönsaker. Sushi är väldigt nyttigt och äts bäst med händerna. Sushi härstammar från långt tillbaka då man ville konservera rå fisk i salt, inbakat i ris. Länge var sushi något som bara de rikaste hade råd med, och även om det fortfarande är lite av en lyxrätt, är det något som var man och kvinna kan äta.

Nudlar: udon, soba och ramen

Traditionella japanska nudelrätter som har funnits mycket länge. Kansairegionen är känd för udon, som är nudlar gjort på mjöl och saltvatten. Soba är gjort på bovetemjöl och ramen är nudlar enligt kinesisk stil. Nudlar är ett måste att pröva på om du besöker i Japan.

Tempura

Tempura är en rätt som görs på skaldjur eller grönsaker doppade i en smet av mjöl och kallt vatten, och sedan friterat. Tillsammans med sushi är det den populäraste japanska rätten utanför landet. Om du beställer tempura på en restaurang är det inte ovanligt att de tillagar rätten framför ögonen på dig. Tempura avnjuts ofta tillsammans med någon slags god sås.